کول
نوعی سازه است که به شکل بیضی یا گرد تو خالی بوده و دور چاه را با سیمان می پوشاند و از ریزش آن جلوگیری می کند. پس از حفر چاه برای آن که از ریزش آن در طی زمان به دلیل فرسوده شدن جلوگیری شود از کولهای سیمانی استفاده می شود.
به عنوان مثال، در صورتی که چاه بیشتر از سی سال قدمت داشته باشد از آنجایی که هر لحظه احتمال ریزش آن وجود دارد باید چارهای برای آن اندیشید.
یعنی یا باید با کول گذاری بر روی چاهی که قسمتی از میله خود را از دست داده از این کار جلوگیری و آن را ترمیم کرد که برای این کار باید از افراد متخصص برای تخلیه و بازسازی چاه توسط کول کمک گرفت یا اگر چاه به طور کامل ریزش کرده و خراب شده چاه دیگری حفر کرد.
کول گذاری که قدمتی طولانی در تاریخ داشته است به دو صورت میله و انباری انجام می شود. ارتفاع کولچاه های سیمانی بین ۱۰ تا ۹۰ سانتیمتر متغیر بوده و قطر آنها نیز بین ۷۰ تا ۲۰۰ سانتی متر است.
کاربرد کول سیمانی چیست؟
- - استفاده از کول باعث افزایش دوام چاه های فرسوده و ترمیم آن ها میشود و همانند یک ستون برای چاه عمل می کند.
- - برای جلوگیری از پر شدن چاه می توان از کول استفاده نمود، این کار علاوه بر جلوگیری از ورود خاک به چاه، باعث دوام و افزایش عمر چاه نیز شده و از ورود جانورانی که زیر خاک زندگی می کنند به داخل آب جلوگیری نموده و باعث سالم ماندن آب نیز می شود.
- - از جمله کاربردهای دیگر کول می توان به استفاده از آن در ساخت قنات اشاره نمود. استفاده از کول در تونل های قنات باعث مقاومت و استحکام زیاد آنها می شود.
- - از کول چاه های سیمانی عمدتاً برای فاضلاب شهری، چاه های آب، فاضلاب، خطوط لوله گاز و غیره برای اطمینان از دوام و ماندگاری بالای سازه استفاده می شود.
کول سیمانی چاه
کولچاه سازه ای بتنی و سیمانی است که برای نگهداری دیواره از کول میله چاه و برای جلوگیری از ریزش سقف انباره چاه از کول انباری چاه استفاده می شود و اجرای این کار را کولگذاری چاه فاضلاب یا کول چینی می نامند کَوَل گذاری از ریزش چاه جلوگیری می کند.
ریزش چاه خود خطر آفرین است و در هنگام تعمیر چاه های فاضلاب و آب حتماً کول گذاری انجام می شود.
به قطعه های سیمانی مانند می گویند که برای هدایت آب یا فاضلاب در چاه ها ، قنات ، زهکش ها و نقب ها و… دیگر راه آب ها به صورت افقی و یا عمودی چیده می شوند.
عموماً کولهایی را که عمودی نصب می شوند گرد هستند و به کول میله معروف هستند.
کوَل سیمانی در چاه آب یا چاه فاضلاب، شمع ساختمان نگهدارنده ساختمانی به منظور جلوگیری از ریزش چاه و جلوگیری از ریختن سنگ و خاک به انتهای چاه و ریزش دیواره چاه و در مواردی پروژه های زیباسازی شهرداری درخت کاری و گل کاری های شیب دار و در پارک ها و یا کنار جاده ها به عنوان گلدان استفاده می شوند.
کول چاه
کولهای سیمانی انواع مختلفی دارند از جمله انواع آن می توان به کولهای دارای تسمه های پلاستیکی که بسیار ناپایدار بوده و کیفیت کمی دارد و پیشنهاد نمی شود.
سری بعدی کَولهایی هستند که دارای تسمه های فلزی می باشند و معمولاً در هر یک کَول تعداد 2 عدد تسمه فلزی برای محکم ماندن سازه استفاده می شود و نوع دیگر کول که سفارشی می باشد و باید از قبل سفارش داده شود تا آماده شود کول های میلگرد دار می باشد که بسیار گران تر و بسیار محکم تر می باشد.
کولگذاری چاه چگونه انجام می شود؟
برای اینکه بتوان چاه را به کول مجهز نمود باید با باز کردن دهانه چاه کولهای سیمانی مجهز به تسمه را درون آن قرار داد؛ اما اگر می خواهید از کول های سفارشی استفاده کنید پس از باز کردن دهانه چاه و اندازه گیری آن باید کول مورد نظر خود را سفارش داده و پس از تحویل آن را درون دهانه قرار دهید.
فراموش نکنید که کولگذاری را طوری انجام میدهند که تا بالای دهانه چاه ادامه داشته باشد تا با این کار بتوان از ریزش چاه به طور کامل جلوگیری نمود.
چگونه می توان عمر چاه را توسط کول گذاری افزایش داد؟
برای آنکه عمر چاه افزایش یافته و در دراز مدت دچار ریزش و فرسودگی نشود بهتر است از کولهایی که دارای تسمه های بیشتری هستند استفاده کنید تا از این طریق بتوانید امنیت چاه را بالا ببرید.